ΕΧΙΝΑΚΙΑ (ECHINACEA)

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Εχινάκια (Echinacea, Echinacea purpurea) είναι ένα πολυετές βότανο που αναπτύσσεται στους λειμώνες της Δυτικής Αμερικής και καλλιεργείται στην Ευρώπη. Xρησιμοποιείται παραδοσιακά ως ανοσοδιεγερτικό και αντιφλεγμονώδες.

 

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ

Η Echinacea έχει αποδειχθεί ότι έχει αντισηπτικές και αντιιικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση των «καλόγερων» (δοθιήνες), της σηψαιμίας, των αποστημάτων και του ψευδάνθρακα (ερεθισμένοι θύλακες τριχών).

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΡΙΖΑ ή ΡΙΖΩΜΑ.

Σκόνη βοτάνου: 1g τρεις φορές ημερησίως.

 

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ECHINACEA

Η Echinacea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την επούλωση των πληγών, την υγεία του δέρματος, τη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης και ως αντισηπτικό.

 

Κρυολογήματα και Γρίπη

Η Echinacea αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Μελέτες ελέγχου έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από κρυολογήματα ή γρίπη. Η Echinacea βοηθά επίσης σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων των κρυολογημάτων και της γρίπης. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά. Παρόλα αυτά, δεν συνιστάται η χρήση της για μακροχρόνια πρόληψη των κρυολογημάτων.

 

Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Έχει αποδειχθεί ότι η Echinacea διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και τις εκκρίσεις τους σε παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF), που προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα του βοτάνου διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων). Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της Echinacea.

Αντιιικό
Τα εκχυλίσματα της Echinacea έχουν επιδοκιμαστεί για τις δραστικές αντιιικές τους ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου αυξάνουν την αντίσταση στη γρίπη, τον έρπη και τους ιούς της ανεμοβλογιάς. Αυτές οι ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς υδατανθράκων που βρίσκονται στα Τ λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίησή τους.

 

Αντιβακτηριακό
Η Echinacea δρα κατά του Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες) και του Proteus mirabilis (υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις).

Αντισπασμωδικό
Οι σπασμοί που οφείλονται σε μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης (χημική ουσία που εμπλέκεται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος) έχει αποδειχθεί ότι ελέγχονται σε κάποιο βαθμό με τη χρήση της Echinacea.

 

Επούλωση Πληγών

Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Το πολυσακχαριδικό εκχύλισμα της Echinacea έχει αποδειχθεί πως βοηθά στο σχηματισμό ενός σταθερού συμπλέγματος που περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ.

Λοιμώξεις της Ουροδόχου Κύστης

Η Echinacea ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των βακτηριακών λοιμώξεων αυτής.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Έχει αναφερθεί πως η Echinacea δίνει θετικό αποτέλεσμα σε επιδερμικό τεστ αλλεργικής ευαισθησίας σε κάποια άτομα με ιστορικό δερματίτιδας από φυτά.

Ίχνη από εχινακίνη (πολυσακχαριδικό εκχύλισμα) έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν υπέρμετρη σιαλόρροια και έντονο κάψιμο όταν έρχονται σε επαφή με τα χείλη ή τη γλώσσα. Η ρίζα μπορεί να έχει παρόμοια αλλά ελαφρύτερα αποτελέσματα.

Έχει αναφερθεί ότι κάποια αλκαλοειδή που εντοπίστηκαν στην Echinacea είναι τοξικά για το ήπαρ (μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα ηπατικά κύτταρα), τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έπειτα από μακροπρόθεσμη λήψη σε εξαιρετικά υψηλές δοσολογίες.

Ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) μπορεί να προκαλέσει καχεξία (περίπτωση όπου εμφανίζεται γενική άσχημη υγεία και κακή σίτιση) και συμπτώματα ενδοτοξικού σοκ (που προκαλείται από μια τοξίνη ενός βακτηρίου).

Έγκυες και γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν την Echinacea, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια της λήψης της στις παραπάνω περιπτώσεις.

Δεν συνιστάται η χρήση της Echinacea από παιδιά.

 

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η Echinacea δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ανοσοκαταστολείς, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή. Σ’ αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Prednisolone, Prednisone, Azathioprine, Chlorambucil, Cyclophosphamide και Methatrexate.

www.douni.gr

 

 

Echinacea: το λουλούδι που γιατρεύει!

 

Η echinacea (προφέρεται εχινάτσια) είναι άγριο λουλούδι των κεντρικών Η.Π.Α. με μωβ πέταλα όμοια της μαργαρίτας και επιπλέον ένα από τα πλέον διαδεδομένα φυτά στην εναλλακτική ιατρική, κυρίως λόγω της ενίσχυσης που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αιώνες, οι αυτόχθονες Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φυτό για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση των δηλητηριωδών δαγκωμάτων φιδιών, ενώ ήταν ιδιαίτερα κοινό και στους πρώτους Ευρωπαίους της Αμερικής ως ένα γενικής χρήσεως βότανο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Η echinacea αριθμεί εννέα είδη, εκ των οποίων τα τρία χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες σκευάσματα που παρασκευάζονται από διαφορετικά μέρη του φυτού (λουλούδια, φύλλα, κοτσάνι ή ρίζα).

 

Τι προσφέρει;

Ως φυσικό αντιβιοτικό, η echinacea συμβάλλει αποφασιστικά στην καταστροφή βακτηρίων, ιών, μυκήτων και μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Η δράση της βασίζεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι πολύτιμα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα και προστατεύει τα υγιή κύτταρα από επιθέσεις μικροβίων. Τέλος, έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει της αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και στις λεγόμενες «αυτοάνοσες» ασθένειες, όπως το έκζεμα.

 

Προληπτική δράση

Η echinacea δρα προληπτικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη και μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματική όταν προσληφθεί άμεσα, με την πρώτη υπόνοια ασθένειας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η συστηματική πρόσληψη echinacea στη διάρκεια του χειμώνα μειώνει την πιθανότητα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα εμφάνισης κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται ότι η echinacea αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους και τον πυρετό. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντιβιοτική θεραπεία όταν το κρυολόγημα ή η ίωση είναι σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν επιπλοκές.

 

Επιπρόσθετες ωφέλειες

Η echinacea μπορεί να καταπολεμήσει την εμφάνιση της άφθας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του μεσαίου τμήματος του αυτιού, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του έρπητα.

Υπό μορφή κρέμας μπορεί να απλωθεί πάνω σε πληγές, καψίματα, εκζέματα και στον έρπητα, καθώς διευκολύνει την επούλωση του δέρματος. Υπό μορφή γαργάρων, έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του ερεθισμένου λαιμού και αμυγδαλών. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της echinacea στη θεραπεία του AIDS και μερικών μορφών καρκίνου.

 

Δοσολογία

Για κρυολογήματα και ιώσεις, η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι τα 200 mg 5 φορές την ημέρα. Αν η echinacea χρησιμοποιείται προληπτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλό να εναλλάσσεται ανά τρεις εβδομάδες με κάποιο άλλο παραπλήσιο βότανο που επίσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα. Η ταυτόχρονη πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζει την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα της echinacea.

 

Πιθανές παρενέργειες

Στις συνιστώμενες δόσεις, η echinacea δεν έχει επιπλοκές. Επίσης δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς αντιδράσεις σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν. Η πιθανότητα αλλεργίας στο συγκεκριμένο βότανο είναι μικρή. Ωστόσο, οι αλλεργικοί στα άνθη της οικογένειας της μαργαρίτας ίσως είναι αλλεργικοί και στο συγκεκριμένο βότανο. Άτομα που παρουσιάζουν κνησμό ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους.

www.advancehealth.gr