Translate This Page

Σε εμας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από διάφορα φυτά-θάμνους-καλλωπιστικά σε ότι μέγεθος επιθυμείτε.....!!!

Φυλλοβόλα καλλωπιστικά

Φύλλα ψευδοπλάτανου, ενός από τα πιο διαδεδομένα είδη σφένδαμου

Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι (αρχ. ελλ., ἡ σφένδαμνος) είναι γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer. Η επιστημονική ονομασία του σφένδαμου οφείλεται στα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις (acer στα λατινικά σημαίνει οξύς, αιχμηρός). Επίσης χαρακτηριστικός είναι ο καρπός του σφένδαμου, που έχει δυο φύλλα με δύο πυρήνες στο μέσο και μοιάζει με έντομο με δυο μεγάλα φτερά. Ο σφένδαμος προσβάλλεται συχνά από μύκητες, ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο του φυτού.



Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης

Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το ξύλο όλων των ειδών είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα. Χρησιμοποιείται στην οικοδομική, ναυπηγική, επιπλοποιία, στην κατασκευή σανίδων, δοκαριών και παρασκευάζονται από αυτό ξυλάνθρακες πολύ καλής ποιότητας.

Καρποί (τσιάτσια) τεσσάρων διαφορετικών ειδών Κράταιγου

Ο Κραταιγός είναι θάμνος ή μικρό δέντρο με λοβωτά φύλλα. Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο. Οι καρποί του (τσιάτσια) είναι ωοειδείς, με μήκος 8 με 12 εκατοστά και έχουν κόκκινο χρώμα. Υπάρχουν είδη με κίτρινους, ασπριδερούς ή μαύρους καρπούς. Τα κλαδιά και ο κορμός του φέρουν αγκάθια που έχουν συνήθως μήκος 1 με 3 εκατοστά.[2] Ορισμένα από τα είδη του Κράταιγου και ιδίως εκείνα που φύονται στις παραμεσόγειες περιοχές, όπως για παράδειγμα το είδος Κράταιγος ο Αζαρόλος (Crataegus azarolus) είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.Τα πλείστα είδη του γένους Κράταιγος είναι δέντρα ή θάμνοι ακανθοφόροι, ορισμένα είδη χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά, άλλα για τον εμβολιασμό οπωροφόρων όπως η αχλαδιά ή η μουσμουλιά.

Plataan bladeren.jpg

Ο Πλάτανος είναι γένος ιθαγενών δέντρων του βορείου ημισφαιρίου. Οι υποκατηγορίες του είδους αυτού ανήκουν στην οικογένεια των Πλατανοειδών.

Πρόκειται για μεγάλα δέντρα, με ύψος που κυμαίνεται από 30 έως 50 μέτρα, φυλλοβόλα (εκτός από το είδος P. kerrii) και συναντώνται στις όχθες ποταμών και γενικά σε υγροτόπους, μπορούν όμως να επιβιώσουν και στην ξηρασία. Το υβριδικό είδος πλάτανος του Λονδίνου προσαρμόζεται χωρίς προβλήματα σε αστικό περιβάλλον, αλλά και γενικά τα περισσότερα είδη.

Στην Ευρώπη είναι γνωστά με το όνομα πλάτανος, ενώ στη Βόρεια Αμερική με το όνομα συκομουριά. (Εκτός Βόρειας Αμερικής το όνομα "συκομουριά" αναφέρεται είτε στο είδος φίκου (Ficus sycomorus) ή στο είδος Great ή Sycamore Maple (Acer pseudoplatanus).

Η φλαμουριά είναι δένδρο φυλλοβόλο πολυετές, ανήκει στην οικογένεια των Tiliaceae, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 15-25 μ. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Τα άνθη είναι ανοιχτοκίτρινα με γλυκιά μυρωδιά, μελιτογώνα και κρεμαστά. Εκείνη την εποχή εκτός από τα άνθη μπορούμε να μαζεψουμε και φύλλα τα οποία αποξηρένουμε και αποθηκεύουμε. Τους καρπούς τους μαζεύουμε τέλη καλοκαιριού ή φθινόπωρο ένω τη φλούδα και τη ρίζα τον χειμώνα. Είναι μελισσοκομικό φυτό.

Έχει καρδιοειδή πριονωτά σκουροπράσινα φύλλα και άνθη ανοιχτοκίτρινα με γλυκιά μυρωδιά, μελιτογώνα, κρεμαστά τα οποία εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και κιτρινοπράσινους καρπούς. Τα άνθη και τα φύλλα είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Συστατικά :                                                                 

Για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστά τα άνθη και τα φύλλα του δέντρου τα οποία περιέχουν μαλακτικές ουσίες, πτητικά έλαια πλούσια σε φαρνεζόλη, διάφορα γλουκονικά, σάκχαρα, στυπτικά και ουσίες παρόμοιες με την βιταμίνη Ε.

ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (επιστημονική ονομασία Albiziajulibrissin, Αλβιζία η ροδομέταξος ή Αλβιζία η γιουλιβρισίμη) ή γκιουλμπρισίμ είναι είδος δέντρου που κατάγεται από την νοτιοδυτική και ανατολική Ασία, από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία. Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گلابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι» (η λέξη γκουλ σημαίνει λουλούδι και το αμπρισάμ μετάξι). Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος. [...] (πηγή wikepedia)Το δέντρο χρησιμοποιείται συχνά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών.

Φυλλοβόλο δένδρο, ύψους 10μ, με πλαγιόκλαδη ημισφαιρική κόμη, που φτάνει σε διάμετρο τα 6m. Φέρει διπλά σύνθετα ανοιχτοπράσινα φύλλα, που φύονται πάνω σε μακριά εύκαμπτα κλαδιά με πλάγια εμφάνιση, σχηματίζοντας μια αραιή δομή στην κόμη και έναν εξαίρετο ελαφρύ ίσκιο. Ανθοφορεί για μεγάλο διάστημα, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο με όμορφα ροζ άνθη. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και υγρασία, απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ευδοκιμεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Πολύ καλό για δημιουργία σκιάς. Φυτεύεται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους.

rsz_catalpa1        rsz_catalpa_2

Το λιριόδεντρο, δέντρο με ισχυρό ριζικό σύστημα, μεγαλοπρεπές, με μαλακό ξύλο ιδανικό για κατασκευή επίπλων και εξαιρετική αντοχή σε παγετούς, καθώς επιβιώνει μέχρι τους -20 βαθμούς Κελσίου. Έχει πράσινα αρωματικά άνθη που θυμίζουν τουλίπα με πρτοκαλί χρώμα και οι ανάγκες του σε νερό είναι πολύ αυξημένες. Πολύ διαδεδομένο στις Η.Π.Α. για καλλωπισμό χώρων καθώς το επιβλητικό του σχήμα δεσπόζει σε όλους τους χώρους.








Η δαμασκηνιά μπορεί να ευδοκιμήσει επί διαφόρων τύπων εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, ελαφρά, ασβεστώδη και μέσης σύστασης εδάφη, που αποστραγγίζονται καλά. Ανέχεται βαρύτερα εδάφη από τα πιο πολλά πυρηνόκαρπα, εκτός αν έχει ως υποκείμενο τη ροδακινιά.

Θεωρείται ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές εκείνες που είναι εκτεθειμένες σε διαρκείς και σφοδρούς ανέμους.

Η δαμασκηνιά προσαρμόζεται εύκολα και ευδοκιμεί ικανοποιητικά σε ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών.

Η ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι πολλές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας της δαμασκηνιάς την άνοιξη, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες για τη καλλιέργειά της, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη της μονίλιας. Συνεπώς περιοχές με πολύ υγρή άνοιξη θεωρούνται ακατάλληλες για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και πρέπει να αποφεύγονται.

Κερασιές στην Ουάσινγκτον

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών και προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο. Πριν να δημιουργηθεί ένας κερασεώνας πρέπει να γίνει βαθύ όργωμα και καλή κατεργασία του εδάφους.

Βερικοκιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η βερικοκιά είναι δέντρο με γρήγορη καρποφορία και σε συνδυασμό με την πρωιμότητα και ωραιότητα του προϊόντος της έχει καταστεί ένα από τα προσφιλέστερα οπωροφόρα δέντρα.
Κατάγεται από την Κίνα και στην Ελλάδα ήρθε απ την Ιταλία κατά τον πρώτον αιώνα μ. X. και γι αυτήν μιλούν διάφοροι ιστορικοί, όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης και αργότερα ο Γαληνός (129—201 μ. X.).

Η βερικοκιά αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας όπως και τις ψηλές του καλοκαιριού, όμως φοβάται πολύ τις απότομες ατμοσφαιρικές μεταβολές κατά την περίοδο της βλάστησης και περισσότερο σε αυτήν της ανθοφορίας, επειδή ανθίζει νωρίς -συχνά νωρίτερα και απ την αμυγδαλιά- με συνέπεια να κινδυνεύει απ τους παγετούς της άνοιξης που καταστρέφουν τα άνθη της. Οπότε το καλύτερο κλίμα για την καλλιέργειά της, είναι αυτό απ το οποίο απουσιάζουν οι παγετοί και οι ομίχλες της άνοιξης.

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2014/06/berikokia-spora-fitema-kalliergeia.html#sthash.BnXd0Ff5.dpuf

Καλλιέργεια μηλιάς

Η Μηλιά, είναι δένδρο που μπορεί να ψηλώσει ίσα με 10 μέτρα και ο καρπός του είναι όμορφος την εποχή που ώριμος ξεπροβάλλει απ’ τα φύλλα, εύρωστος και προκλητικός. Μα τι τα θέλετε, είναι άθλιος πολύ σκανταλιάρης.
Αυτός έβαλε σε πειρασμό τον Αδάμ και την Εύα κι έχασαν τον Παράδεισο και από τότε γεννιόμαστε με το προπατορικό αμάρτημα, σαν να μη έφταναν της ζωής μας τόσες αμαρτίες. Και στον Τρωικό πόλεμο φαίνεται πως έχει την ουρίτσα του. Λέγεται πως αφορμή του πολέμου ήταν το χρυσό μήλο που η Έρις έριξε στο Τραπέζι των θεών στο γάμο του Πηλέα. Με λίγα λόγια γύρω από το μήλο οι αρχαίοι Έλληνες κι όλοι σχεδόν οι λαοί της Ασίας και Ευρώπης πλέκουνε μύθους. O Νεύτων με ένα μήλο απέδειξε το νόμο της βαρύτατος και ο Γουλιέλμος Τέλλος λέγεται πως εξάρτησε την ελευθερία της Ελβετίας από ένα μήλο.

Η καλλιέργεια της αχλαδιάς

Η κοινή ονομασία της αχλαδιάς είναι αχλαδιά ή απιιά. Η επιστημονική της ονομασία όμως είναι Pyrus communis. Σήμερα παρατηρείται έλλειψη αχλαδιών και η Ελλάδα εισάγει αχλάδια κατά κύριο λόγο από τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και από χώρες της Αμερικής. Χώρες της Ευρώπης που παράγουν αχλάδια είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

 Φυλλοβόλοι θάμνοι

 

Ο Ιβίσκος με τα εντυπωσιακά λουλούδια

  Η ακριβής χώρα καταγωγής του Ιβίσκου δεν έχει προσδιοριστεί, πιθανότατα να είναι η Κίνα – εξ' ου και το γεγονός ότι είναι γνωστός κι ως το "κινέζικο ρόδι''. Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή ή όχι πάντως, ο ιβίσκος είναι ένα θαυμάσιο φυτό με οδοντωτά φύλλα που προσφέρει εξαιρετικά στην όψη, μεγάλα πεντάφυλλα άνθη με τη χαρακτηριστική "κεραία" στη μέση.  Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που ευδοκιμεί τόσο στο χώμα όσο και στη γλάστρα – ιδανικό δηλαδή για κήπο αλλά και μπαλκόνι.

- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/iviskos/#sthash.ahkFriFv.dpuf

Το συγκεκριμένο φυτό λοιπόν είναι ένα λιγούστρο ή λιγουστρίνι γένους Ligustrum της οικογένειας των ελεϊδών, της ίδιας που περιλαμβάνει και την ελιά, της τάξης των λαμιωδών, ανθοφόρο δικοτυλήδωνο εννοείται. Το γένος του λιγούστρου περιλαμβάνει 40 είδη, με τα περισσότερα στην Ανατολική Ασία κυρίως στην Κίνα, στην Ιαπωνία, αλλά και στην Κορέα, πιο νότια στην Ινδοκίνα και στα Ιμαλάια. Μόνο ένα είδος ζει στην Ευρώπη, το κοινό λιγούστρο (L. vulgare), που επίσης μπορεί να βρεθεί στη βορειοδυτική αφρική και τη δυτική Ασία. Το είδος της φωτογραφίας είναι το ωοειδόφυλλο λιγούστρο (L. ovalifolium) της Ιαπωνίας. Οι θάμνοι αυτοί δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, πέρα του ότι είναι ημιαειθαλείς, διατηρώντας μεγάλο μέρος του φυλλώματός τους το χειμώνα. 

Μανώλλια Στελλάτα:

Δέντρο φυλλοβόλο με τελικό ύψος τα 5m και αργό ρυθμό ανάπτυξης. Έχει άνθη αρωματικά, λευκά, αστεροειδούς σχήματος, που εμφανίζονται τον Μάρτιο έως Aπρίλιο, πρίν από την έκπτυξη των φύλλων. Είναι φυτό ανθεκτικό στο ψύχος και την ατμοσφαιρική μόλυνση. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες και εδάφη όξινα, γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα. Ενδείκνυται για μεμονωμένες φυτεύσεις.

Τα αναρριχώμενα αρωματικά φυτά αποτελούν ένα ειδικό κλάδο, πολύ δημοφιλή, κυριολεκτικά λατρεμένο, που πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις προτιμήσεις του κοινού, επειδή το μεθυστικό τους άρωμα συχνά ταυτίζεται με τις όμορφες και ζεστές καλοκαιρινές νύχτες και η αναπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης συγκεκριμένων οσμών, ταυτισμένων με γεγονότα, ανακαλεί από τη μνήμη πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και συναισθήματα. Τα διασημότερα και πιο εύκολα διαχειρίσιμα στην οικογένεια των αναρριχώμενων είναι σίγουρα η τριανταφυλλιά, με τα πολλά της χρώματα, ποικιλίες και το έντονο και εξαιρετικό χαρακτηριστικό της άρωμα και το γιασεμί, γνωστό παγκοσμίως από τα αρχαία χρόνια για την συμβολή του στην αρωματοποιεία και αρωματοθεραπεία.

Ένα είδος γιασεμιού, όχι και τόσο διαδεδομένο, είναι και το σαμπάκ ή αλλιώς μπουγαρίνι, κερκυραικής προέλευσης λέξη, ή φούλι ή γκραντούκα από τον μέγα δούκα της Τοσκάνης που τους είχε τρομερή αδυναμία.

Πρόκειται για ένα φυτό με άκαμπτα και αλύγιστα, χοντροκομμένα βλαστάρια από τα οποία φύεται σε αραιή διάταξη ένα σκούρο πράσινο, σκληρής υφής φύλλωμα σε σχήμα περίπου στρόγγυλο και με νευρώσεις που αναπτύσσεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς κατά την ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή περίοδο.

Προύνος

Δεν είναι μόνο τα όμορφα άνθη τα οποία φορτώνεται η Κορομηλιά, αλλά και οι γεμάτοι γλύκα και χυμούς, χρυσαφένιοι ή κόκκινοι καρποί τους οποίους αποκτά, που την έχουν κάνει ένα αγαπημένο δένδρο και ένα από τα πιο διαδεδομένα καρποφόρα στην Ελλάδα. Στη βοτανική το συγκεκριμένο φυτό ονομάζεται Προύνος η Πολυκλαδής (Prunus Divaricata) και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Τριανταφυλλιά, στην οικογένεια δηλαδή των Ροδοειδών (Rosaceae). Ένας καλλωπιστικός κήπος λοιπόν, μπορεί να το φιλοξενήσει με μεγάλη ευκολία, ως ανθοφόρο φυτό που είναι. Οι χρωματιστοί καρποί άλλωστε, σίγουρα προτρέπουν τους κηπουρούς στην καλλιέργεια του.

 

Η σπειραία ήταν ένα από τα ποιο σημαντικά βότανα των Κελτών Δρυίδων. Το 1894 ένας Γερμανός χημικός ανακάλυψε ότι σπειραία περιείχε σαλικίνη που έχει αντιπυρετικές ,αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ασπιρίνη.

Περιέχει φλαβονοειδείς γλυκοζίτες, φαινολικούς (σαλικιλικοι), πτητικό έλαιο, πολυφασικός.
Είναι αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματική, στυπτική, διουρητική και καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι.

Τα συστατικά της και κυρίως το σαλικυλικό οξύ  είναι τύπου ασπιρίνης και συντελούν στο περιορισμό των φλεγμονών και στην ανακούφιση των πόνων όπως των αρθριτικών παθήσεων.
Επίσης βοηθά στην θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, οι ταννιίες  που περιέχει βοηθούν στην διάρροια και δρα κατά της Escherichia coli,  του βακτηρίου που συνήθως προκαλεί τις μόλυνσης της ουρητικής περιοχής.

Φύτεψε και εσύ μια τριανταφυλιά, μπορείς!

Τα τριαντάφυλλα είναι ίσως τα πιο γνωστά λουλούδια που καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα καλλιεργούσαν και σαν διακοσμητικά φυτά, αλλά και για τα αιθέρια έλαια που περιέχουν. Εξάλλου, κατά τον Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν σαν φαρμακευτικά φυτά και η τεχνική της καλλιέργειας τους ήταν ήδη πολύ αναπτυγμένη.
Από τις αρχές του 19ου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη πολλά νέα είδη και ασιατικές ποικιλίες, που προστέθηκαν στα πολυάριθμα ευρωπαϊκά είδη, τα περισσότερα από τα όποια προέρχονταν από τις ολλανδικές καλλιέργειες του 17ου αιώνα.
Σήμερα, ο αριθμός των ποικιλιών θα πρέπει να φτάνει γύρω στις 20.000 γεγονός που αποδεικνύει την εξέλιξη του είδος της και την προσαρμοστικότητα της στο περιβάλλον.

ΠΑΣΧΑΛΙΑ

ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ ή φροξυλάνθη: Φυλλοβόλος θάμνος με μικρά λευκά άνθη. Υπάρχει αυτοφυής και καλλιεργημένος σχεδόν παντού, ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά του νότου και στα πεδινά του βορρά. Τα φύλλα μαζεύονται όλο το καλοκαίρι, ενώ τα άνθη στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι φαρμακευτικό φυτό.

993.00 ΒΙΒΟΥΡΝΟ

Το Βιβούρνο - Ψευδοδάφνη έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι θάμνος αειθαλής με σκουροπράσινο φύλλωμα. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα που φτάνει ως και 5 μέτρα. Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης σχηματίζοντας πυκνούς κορύμβους (μπουκέτα) από λευκά άνθη.  Αργότερα (τον Ιούνιο) σχηματίζονται πολλοί μικροί γυαλιστεροί μελανόχρωμοι καρποί που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο σας παραμένοντας ως τον επόμενο χειμώνα.

Μεγαλώνει σ'όλα τα εδάφη ακόμα και στα ξερά και επικλινή. Μπορεί να καλλιέργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις. Αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και κοντά στη θάλασσα.

Έχει την ιδιότητα να "φιλοξενεί" ωφέλημα ακάρεα που καταπολεμούν πολλούς εχθρούς των οπωροφόρων δέντρων (βιολογική καταπολέμηση εχθρών των φυτών και οικολογική καλλιάργεια στον κήπο).

Στον κήπο το Βιβούρνο - Ψευδοδάφνη χρησιμοποιείται σε συστάδες, φράχτες και αντιανέμια εξαιτίας του πυκνού του φυλλώματος όλο το χρόνο.

Η ορτανσία κατάγεται από την Ιαπωνία και ανήκει στην οικογένεια των σαξιφραγκοειδών. Λέγεται και υδραγγεία επειδή τα περικάρπια της μοιάζουν στο σχήμα με κύπελλα νερού. Το φυτό της ορτανσίας είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος με μεγάλα οδοντωτά φύλλα σχήματος οβάλ. Τα άνθη της διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και μπορούμε να συναντήσουμε λευκές, ροζ, μοβ και μπλε ορτανσίες. Βέβαια στις παραδοσιακές ποικιλίες το χρώμα του άνθους συνήθως εξαρτάται από το χώμα που είναι φυτεμένες.


Η Μανώλια ή Μαγνιώλια (Magnolia ghttp://www.protypafytoria.gr/shop_image/product/_________________4f2916853a746.jpgrandiflora) είναι αειθαλές μεγάλο δένδρο, κατάγεται από τη Β. Αμερική και δικαιολογημένα θεωρείτε ένα από τα πιο «αρχοντικά» φυτά της κηποτεχνίας. Παρ` ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί πολύ στην Ελλάδα, δεν δίνει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί είναι φυτό ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, στη χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία, στα εδάφη με υψηλό pH και στα επιβαρυμένα νερά άρδευσης.

Αυτά λοιπόν τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα Ελληνική ποικιλία Μανώλιας, με το όνομα «ROXANI».

Μαγνόλια Σουλαντζιάνα [Magnolia X soulangiana]

Magnolia X soulangiana

Φυλλοβόλο δενδρύλλιο ή θάμνος, μετρίου ρυθμού ανάπτυξης, που φθάνει τα 6 μέτρα ύψος. Ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο, πριν την έκπτυξη των φύλλων. Τα άνθη είναι λευκά στο εσωτερικό και ρόδινα εξωτερικά. Ανθεκτική στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, προτιμά εδάφη υγρά, βαθιά, ελαφρά όξινα.

 

Κωνοφόρα

Λέιλαντ δένδρο κωνοφόρο, ιδανικό για ψηλούς πράσινους φράχτες.

Εχει σκούρο πράσινο χρώμα και μεγάλη αντοχή σε δύσκολες συνθήκες. Φυτεύεται ανά 1 m, για τη δημιουργία μπορντούρων και μεγαλώνει με ρυθμό 50-60 cm το χρόνο, με την προυπόθεση οτι δέχεται σωστή φροντίδα (λίπανση, τακτικό πότισμα το Καλοκαίρι). Μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου καλά και σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Κλαδεύεται - διαμορφώνεται στις αρχές της Ανοιξης ή στο τέλος του Φθινοπώρου. Αποφεύγουμε τα κουρέματα περιόδους μεγάλων θερμοκρασιών, ώστε να μην έχουμε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες. Προληπτικά προτείνεται ψεκασμός και ριζοπότισμα με μυκητοκτόνα ανά 45 μέρες την Ανοιξη και το Καλοκαίρι.

http://1.bp.blogspot.com/-elWhEXyA6hA/TyKPX09WIOI/AAAAAAAAAoM/iApcBPgFFYY/s1600/Leyland_Cypress.jpg

Γκόλντ κρέστ δέντρο - Λεμονοκυπάρισσο φυτό

Εξαιρετικό αειθαλές δένδρο, μέτριας ανάπτυξης με χρώμα χρυσοπράσινο. Κατάληλο για φράχτες και μεμονωμένες φυτεύσεις. Επιδέχεται κλάδεμα διαμόρφωσης και όταν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φράχτη, η απόσταση φύτευσης πρέπει να είναι περίπου 1 m. Χρειάζεται συστηματικό πότισμα με άφθονο νερό, τους Καλοκαιρινούς μήνες καθώς και προστασία από μυητολογικές ασθένειες. Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται εναλαγή φαρμάκων.

Γκίγκο Μπιλόμπα

Γυμνόσπερμο, πανάρχαιο φυτό το γκίγκο ή και γκίνγκο είναι το μοναδικό επιζών φυτό της τάξης γκινγκοώδη, οικογένεια γκινγκοΐδες. Κατέχει ξεχωριστή θέση στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο καθώς είναι ο μοναδικός ζωντανός κρίκος ανάμεσα στις φτέρες και τα κωνοφόρα.Η ονομασία προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερύκοκο(gin=ασήμι, kyo=βερύκοκο).

Το γκίγκο καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους. Είναι εκπληκτικά σκληρό και ανθεκτικό σε όλες τις μορφές μόλυνσης, γι'αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αστικές περιοχές. Ευδοκιμεί καλύτερα σε όξινα, καλά αποστραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

 

Juniperus
Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγάλα γένη κωνοφόρων, με πολυάριθμες ποικιλίες και με τη μεγαλύτερη ίσως προσαρμογή στις Ελληνικές εδαφοκληματικές συνθήκες.Είναι συνήθως θαμνώδη φυτά με πλαγιόκλαδο σχήμα και σπανιότερα μικρά δένδρα.
Αναπτύσσονται σε κάθε καλά στραγγιζόμενο, ουδέτερο ή αλκαλικό, ακόμη και ξηρό έδαφος σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις.
Φυτεύονται κυρίως σε βραχόκηπους και σε ομάδες για εδαφοκάλυψη.


Juniperus chinensis "Stricta"
Ορθόκλαδος θάμνος με βελονοειδές γκρι-μπλε φύλλωμα.
Είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο ορθόκλαδο γιουνίπερους.

ΓΙΟΥΝΙΠΕΡΟΣ ΟΡΘΟΚΛΑΔΟΣ

Το ελατο είναι δέντρο ύψους 15-20 μέτρων, ανάλογα με το είδος, με στενή κόμη, καλό κορμό και λεπτά κλαδιά. Το ριζικό της σύστημα χαρακτηρίζεται ως μέτριο βαθύ και έντονο. Η έναρξη της σπερμοπαραγωγής γίνεται σε ηλικία 20-50 ετών και φτάνει στο μέγιστο της σε ηλικία 60-100 ετών. Οι σπόροι της έχουν μικρή φυτρωτική ικανότητα και η φύτρωση τους γίνεται 2-4 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η αύξηση της σε ύψος γίνεται πολύ αργά και φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 40-60 ετών. Η διάρκεια ζωής της είναι απο 300 ως 500 έτη.

ελατο νορμαντιανα

Τούγια

Είναι αειθαλές δέντρο με κλαδιά που μοιάζουν με πτερωτή άτρακτο και λεπιδωτά φύλλα. Αντίθετα με το στενά σχετιζόμενο είδος, Thuja plicata (Δυτικός Κόκκινος Κέδρος), είναι μόνο ένα μικρό δέντρο. Φθάνοντας σε ύψος 10–20 m (33–66 ft) με διάμετρο κορμού 0,4 m (1,3 ft), κατ' εξαίρεση τα 30 m (98 ft) σε ύψος και 1,6 m (5,2 ft) σε διάμετρο, το δέντρο είναι συχνά καχεκτικό ή κατάκοιτο. Ο φλοιός είναι φαιοκόκκινος, αυλακωτός και οι φλούδες σε στενές, διαμήκεις λωρίδες. Το φύλλωμα δημιουργείται σε επίπεδες sprays με κλιμακωτά φύλλα 3–5 mm (0,12–0,20 in) σε μήκος. Τα κουκουνάρια είναι λεπτά, κιτρινοπράσινα με ώριμο καφέ χρώμα, 10–15 mm (0,39–0,59 in) σε μήκος και 4–5 mm (0,16–0,20 in) σε πλάτος, με 6-8 επικαλυπτόμενες κλίμακες. Τα κλαδιά μπορεί να πιάσουν ρίζες αν το δέντρο πέσει.

http://2.bp.blogspot.com/_RPlr_nHIQ38/TT52DJjEHvI/AAAAAAAAA2E/6uTz3UIqlPk/s1600/Platycladus_%2528Thuja%2529_orientalis_%2527Southport%2527.JPG

 Αειθαλοί όπως παρακάτω:

  1. Δάφνη

  2. Ναντίνα

  3. Φωτίνια

  4. Αβούτιλα

  5. Αμπέλια

  6. Πυξάρι

  7. Καλλιστήμωνα

  8. Καμέλια

  9. Νυχτολούλουδο

  10. Ευόνημο

  11. Γαρδένια

  12. Ιβίσκος

  13. Σινικός

  14. Λιγούστρο

  15. Πικροδάφνη