Φραμπουάζ (Σμέουρο) – Rubus idaeus

Ύψος: 90-150 εκ.

Χρήσιμα μέρη: φύλλα και καρποί.

Συστατικά: φύλλα. Φραγκαρίνη, τανίνη.

Καρποί: σάκχαρα, κιτρικό και μελικό οξύ, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, πηκτίνη, πτητικό έλαιο, σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρος.

Κύριες χρήσεις:

Μαγειρική. Ευρύτατη χρήση των καρπών.

Ιατρική: τοκετός. Το φύλλο του σμέουρου είναι ένα αποτελεσματικό στυπτικό φάρμακο, χρήσιμο στη διάρροια των παιδιών.’ Ένα κρύο έγχυμα είναι καλή στοματική πλύση ή γαργάρα. Η πιο γνωστή, εφαρμογή του είναι η προετοιμασία των μελλουσών μητέρων για τον τοκετό. Το ρόφημα από φύλλα σμέουρου τονώνει τους μύες της πυέλου και της μήτρας.

Η Oτ. Violet Russel στο περιοδικό The Lancer έλεγε: “Με κάποια συστολή ενθάρρυνα τις ετοιμόγεννες μητέρες να πιουν αυτό το έγχυμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τοκετός ήταν εύκολος, χωρίς μυϊκούς σπασμούς”. Το τσάι από φύλλα σμέουρου μπορεί να λαμβάνεται τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτό το έγχυμα επιπλέον εμπλουτίζει και διευκολύνει τη ροή του μητρικού γάλακτος.

Ο καρπός είναι πλούσιος σε θρεπτικές ουσίες και συντελεί στην καταπολέμηση της αναιμίας. Στην κινέζικη ιατρική, τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση των νεφρών και για την πρόληψη της ενούρησης. Τα σμέουρα καλλιεργούνται από πολύ παλιά για τις μαγειρικές και τις ιατρικές αρετές τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σερβιρίσματος αυτών των φρούτων ώστε να εκμεταλλευθούμε την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο και βιταμίνη C. Στη Γαλλία φτιάχνουν ένα λικέρ από σμέουρα, το γνωστό φραμπουάζ. Το συγγενικό είδος της Βορείου Αμερικής, το άγριο βατόμουρο (Rubus strigosus) έχει ίδιες ιατρικές ιδιότητες.

 

Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σμέουρο

Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σμέουρο

Μπορεί σε μέγεθος να είναι ένας μικρός καρπός, ωστόσο η εμπορική επιτυχία που γνωρίζει στη διεθνή αγορά -λόγω της ζήτησης για αυτό- είναι πολύ μεγάλη.

Μπορεί σε μέγεθος να είναι ένας μικρός καρπός, ωστόσο η εμπορική επιτυχία που γνωρίζει στη διεθνή αγορά -λόγω της ζήτησης για αυτό- είναι πολύ μεγάλη.

Ο λόγος για το σμέουρο ή αλλιώς φραμπουάζ, ένας πολύ νόστιμος και πολύτιμος διατροφικά καρπός που καλλιεργείται ευρέως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στη χώρα μας, το σμέουρο - όπως και το βατόμουρο - είχε καλλιεργηθεί πριν από 20 χρόνια, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της παραγωγής αλλά και της αγοράς σχεδόν εξαφανίστηκε.

Σήμερα όμως, όπως επισημαίνουν γνώστες των αγορών αυτών, θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια στη χώρα μας, ως καλλιέργεια υπαίθρου αλλά και ως καλλιέργεια θερμοκηπίου και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα, εφόσον βέβαια καλλιεργηθεί σωστά και οργανωθεί σε σωστές βάσεις η εμπορία της.

Η καλλιέργεια του σμέουρου είναι πολυετής και διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή ξεκινά τον δεύτερο με τρίτο χρόνο μετά το φύτεμα των φυτών.

Η απόδοση μιας φυτείας σμέουρου μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η μέση τιμή πώλησης του σμέουρου είναι από 5,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση παραγωγή 800 κιλών ανά στρέμμα, η καλλιέργεια αυτή μπορεί υπό συνθήκες να δώσει εισόδημα της τάξης των 2.000 ανά στρέμμα.

1. Προσφέρει εισόδημα έως και 2.000 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς

2. Μεγάλη η ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού από μεταποιητικές βιομηχανίες

Ethnos.gr

 

 

Είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον λόγω των εδώδιμων εύγευστων καρπών του. Είναι πλούσιο σε Κάλιο186mg (οι τιμές ανά 100γρ.) ασβέστιο 30,7mg μαγνήσιο 27,10mg Βιταμίνη C 32,2mg Βιταμίνη A 40,6 I.U. και θεωρητική ενεργειακή απόδοση 64 Κal.

wikipedia.