Μέντα

 

H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, η Μέντα η πιπερώδης (Mentha piperita), η πράσινη μέντα, κοινώς δυόσμος (Mentha viridis), η μέντα η πουλέγιος (Mentha pulegium), κοινή ονομασία φλισκούνι. Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Η Μίνθη ήταν μια Νύμφη, που ο Άδης επιζήτησε να κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη ή, κατ' άλλους συγγραφείς, η Δήμητρα καταδίωξε την άμοιρη και την ποδοπάτησε. Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της, ο Άδης δεν τη βοήθησε καθόλου. Περιορίστηκε μόνο να τη μεταμορφώσει σε ένα φυτό, που ξαφνικά φύτρωσε για πρώτη φορά στο βουνό Μίνθη της Τριφυλλίας. Είναι η γνωστή μέντα, αφιερωμένη από τότε στο θεό του σκοταδιού.


Η μέντα τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Έχει αντισπασμωδικές, αντιεμετικές, αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στη χώνεψη και είναι καταπραϋντική στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντώνται κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά του, γι' αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τoυς.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Η μέντα ως αφέψημα - χρησιμοποιώντας τις ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φρέσκα φύλλα του - είναι ευεργετική για στομαχικές παθήσεις και τονώνει τις λειτουργίες της χολής και του συκωτιού. Έχει ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες και ωφελεί όσους πάσχουν από νεφρά, χολολιθιάσεις και υπολειτουργία του συκωτιού.

Τα φύλλα της μέντας, ως κατάπλασμα, καταπραΰνουν και βοηθούν στην επούλωση εγκαυμάτων. Αν τοποθετήσουμε φύλλα μέντας στους κροτάφους, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά κρυολογημάτων και πονοκεφάλων.

Σύμφωνα με έρευνες, ανακαλύφθηκε ότι αν χορηγηθεί μέντα σε ίδια δόση με αυτή που έδιναν οι παλιοί θεραπευτές, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο, όσο και η ασπιρίνη.

Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.

Στην Κουζίνα

Η μέντα χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή γλυκισμάτων και λικέρ, αλλά και σε πίτες, ζυμαρικά, σάλτσες, σούπες και σαλάτες, καθώς και για τον αρωματισμό τσαγιού.
Είναι το κύριο συστατικό του γνωστού cocktail mojito, αν και μέχρι σήμερα λανθασμένα χρησιμοποιείται ο δυόσμος, μιας και η εξεύρεση φρέσκιας μέντας ήταν πολύ δύσκολη.
Χρησιμοποιήστε τα φύλλα, και όχι τόσο τους βλαστούς, την τελευταία στιγμή, γιατί το πολύωρο μαγείρεμα καταστρέφει τα αιθέρια έλαια και χάνεται το άρωμά της.

Τοποθετήστε το γλαστράκι σε φωτεινή θέση στο παράθυρο της κουζίνας. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες.

TIP: Μπορείτε ν’ αρωματίσετε το χώρο σας, χρησιμοποιώντας φύλλα μέντας, αντί τοξικά αποσμητικά.

biologion.blogspot.gr

aroma-herbs.com

Μέντα, η αναζωογονητική

Τη συναντάμε παντού, εκτός από τις τροπικές χώρες. Πολυετές φυτό με κοκκινοπόρφυρα κοτσάνια και γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα, μεγαλώνει γρήγορα όταν την ποτίζουμε πολύ και συχνά.

Ανθίζει το καλοκαίρι, με μικρά πορφυρά άνθη, αλλά την κόβουμε το φθινόπωρο. Ξερά φύλλα μέντας μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα όλο το χρόνο αφού πωλείται παντού.

Ιδιότητες
Η μέντα έχει αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του συκωτιού, στην παραγωγή χολής και στην αντιμετώπιση ιώσεων του πεπτικού συστήματος. Συνιστάται επίσης σε περιπτώσεις ναυτίας, διάρροιας, τάσης για εμετό αλλά και σε εντερικούς σπασμούς, κολικούς, νευρόπονους, ρευματισμούς, ρύθμιση εμμήνου ρύσης και πόνων περιόδου. Το λάδι της όπως και οι κομπρέσες από φρέσκα φύλλα μέντας ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των νευραλγιών και του πονοκεφάλου.

Στην κουζίνα

Τα αποξηραμένα φύλλα της μέντας δίνουν ένα δροσιστικό τσάι, ενώ τα φρέσκα μπορούν να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες. Είναι επίσης ιδανικά για να συνοδέψουμε τυριά και ψάρι ενώ χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και λικέρ αλλά και σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και επιδόρπια με σοκολάτα.

Μέντα για ομορφιά

Η μέντα χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών προσώπου, σώματος και μαλλιών, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο δυνατά δροσιστικά αναπνοής. Κυκλοφορεί επίσης και σε αναζωογονητικό λάδι για το μπάνιο που ξεκουράζει και τρέφει το σώμα.

Αντενδείξεις
Η μέντα, σε οποιαδήποτε μορφή της, απαγορεύεται στα μωρά και στις γυναίκες που θηλάζουν. Επιπλέον, δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο (αφρόλουτρο κ.λπ.). αποφύγετε τις βαθιές εισπνοές.

www.myworld.gr